(h)Ello

Hello Ello, here we go. Vanaf vandaag ben ik lid van het nieuwe sociale netwerk genaamd Ello: “a simple, beautiful & ad-free social network“. Waarschijnlijk zijn er nog weinig (Nederlandse) gebruikers actief, maar de meeste Facebook-hatende landgenoten zullen snel komen. Ik hoorde voor het eerst van Ello door een nieuwsbericht van de NOS, dus ik kan niet de enige Nederlander zijn die het heeft opgemerkt.

Ello ziet er qua design redelijk simpel uit. Zwart, wit, grijs, dat is genoeg. Mede op deze manier wil Ello zich differentiëren van een sociaal netwerk zoals Facebook. Een andere veel belangrijkere manier om zich te differentiëren, is dat Ello (voor hoe lang het duurt) geen advertenties zal tonen. De gebruikers van Ello zullen geen producten zijn die worden verkocht aan bedrijven, zoals dat bij Facebook wel het geval lijkt te zijn. “You’re not a product“, als afsluiting van een kleine introductie, zegt al genoeg.

De vraag is natuurlijk of het tegen het machtige Facebook op kan. Ongelooflijk veel mensen, waaronder ikzelf, gebruiken Facebook meerdere keren per dag, zeven dagen per week. Hoe krijg je die mensen zover om uit hun wereld vol vrienden te stappen en te beginnen in een wereld waar ze de eerste zullen zijn?

Er zullen altijd eerste gebruikers zijn, kijk maar naar Facebook en Twitter. Mede doordat Facebook eerst gebruikt werd als vleeskeuringssite van studenten, werd Facebook in zijn begindagen als sociaal netwerk vooral gebruikt door studenten van universiteiten. De oprichters van Twitter begonnen ook met een klein groepje, waaronder veel familie en vrienden. Dit sociale netwerk, zal ook beginnen met een relatief kleine groep, doordat je op dit moment niet zomaar lid kunt worden. “Ello is invite only.” Hierdoor lijkt het wel alsof het een elite-groep is, waar je bij wilt horen.

Bij Twitter en Hyves hadden de opstartende netwerken veel geld en tijd nodig om de site op orde te krijgen: nieuwe servers, te veel nieuwe gebruikers, etc. Daarom is het best slim dat Ello momenteel alleen nog invite only is, er zit een soort rem op de toestroom van nieuwe gebruikers. Even over dat geld gesproken, hoe komt Ello aan het geld voor bijvoorbeeld servers als ze geen advertenties gaan toelaten?

Ello heeft in de opstartfase een investeerder in de arm genomen; een paar ton aan dollars werd erin gepompt. Deze investeerders zullen dat geld vast wel een keer terug willen zien. Hier heeft Ello een oplossing voor gevonden: allerlei features op de site zullen tegen de betaling van een klein bedrag aangeboden worden. Hierdoor heeft Ello toch inkomsten en kan er uiteindelijk misschien winst gemaakt worden.

In boeken over de oprichting van Hyves en Twitter lees je over het avontuur dat de oprichters startten met de lancering van hun site. De beginfase, de eerste gebruikers, snel stijgend aantal gebruikers en ga zo maar door. Ello bevindt zich ook nog in de beginfase en daar maak ik deel van uit en kun jij deel van uit maken! Wie weet hebben we het nu wel over the next big thing en lezen we jaren later weer over Ello. “Weet je nog dat wij daar ook op zaten?

Het is nu in ieder geval nog Ello Beta, dus het is wachten op nieuwe features, veranderingen en verbeteringen. Ik ben in ieder geval benieuwd. Toch hoop ik stiekem dat Ello geen Oodbye gaat worden..

https://ello.co/

Advertisements

One comment

  1. Nicoline Maes · October 2, 2014

    Leuk geschreven! Zit zowel middenin social media (voor bedrijven en persoonlijk) – maar ben ook betrokken bij initiatieven rondom de circulaire economie. Ik zie een trend waarin klanten steeds meer het heft in eigen handen (willen) nemen en moe zijn van dingen die over hun hoofd heen worden geregeld. Die insteek heeft ook een van mijn klanten met de apps die ze ontwikkelen (MyHomeServices). Ello vult hierin een duidelijk niche. Dus in tegenstelling tot Google+, waar ik nooit echt in heb geloofd, Hyves, waarvan ik al vrij vroeg doorhad dat het zou worden opgeslokt door FB, zie ik zeker mogelijkheden voor Ello. Mits ze goed doorontwikkelen of course. Gaan ze Facebook vervangen, nee – gaan ze een eigen community worden…? Dat denk ik zeker. Toekomst zal het leren!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s