#hiddinkout

Gisteravond, IJsland-Nederland. Punt. Voor degenen die het hebben gezien, is dat genoeg. Het Nederlands Elftal dat inmiddels drie maanden geleden een magisch WK speelde en beleefde, is niet meer.

De afgelopen vier wedstrijden die ik van ons Nederlands Elftal heb gezien, waren geen schim van het Oranje van Louis van Gaal. In die paar maanden is er veel veranderd, misschien te veel. Onder andere is in die paar maanden het imago drastisch veranderd, natuurlijk door het spel en de resultaten. Daarnaast is er natuurlijk een trainerswissel geweest..

Als je door zo’n goed WK een bijna onverslaanbaar imago hebt verkregen, wil dat dus niet zeggen dat een dergelijk imago blijft bestaan. Na de eerste wedstrijd onder de nieuwe bondscoach Guus Hiddink was het al duidelijk: wat is er hier aan de hand!? Wedstrijd na wedstrijd werd er niet goed gespeeld, erger nog, niet gewonnen. Weg goed imago.

Gisteravond was het weer zover, alweer verloren. Guus Hiddink kwam zelfs uit zijn stoel om zijn werk te doen, coachen. Coachen is hard nodig als je achterstaat, maar lukt alleen als er een goede coach staat die de juiste beslissingen neemt. Deze Hiddink had nog net niet een rollator nodig bij het opstaan, dat zegt al genoeg. Hij stond als een zoutzak langs de lijn, een groot contrast met LVG. Louis was een ‘zittende coach’, hij hoefde in principe ook niet op te staan, maar wanneer het zover kwam dat hij op stond, was het menens. Schreeuwen, schelden, hevige gebaren, we kennen het wel.

Louis die Hans Kraay Jr. het liefst door het reclamebord schopt. Guus die als een bedachtzame opa lief handjes schud met Jack van Gelder en zegt dat het aan de opleiding ligt. Opleiding, Guus? Bij dezelfde ploeg die derde werd op het WK mankeert er iets aan de opleiding? Misschien mankeert er iets aan jouw opleiding en ervaring? Louis wilde winnen, moest en zou coach zijn op een hoofdtoernooi. Guus heeft al vijf landen gecoacht, inclusief Nederland. Ben je dan wel een echte Nederlander?

Louis is in ieder geval een rasechte Nederlander, dat is duidelijk. Terwijl hij coach was bij Bayern München sprak hij in gebrekkig Duits met een Nederlandse tint. Hij voegde zelfs Nederlandse woorden toe aan het Duits: ‘Löffel an Löffel’ en ga zo maar door. Zelfs in Engeland waar hij nu Manchester United coacht verwachtten ze een verandering in de taal. Guus spreekt inmiddels allerlei talen, maar vooral de taal van het geld. Coach van Zuid-Korea, Australië, Rusland, Turkije. Een echte Nederlander zou alleen de baan van bondscoach bij Nederland aannemen.

Na vier blamages van wedstrijden staan er dus grote vraagtekens bij Guus Hiddink. Nu al tijd voor een ander? Ik hoop dat de mensen bij de KNVB zich dat ook afvragen. Deze resultaten passen nou eenmaal niet bij het grote Oranje; wel bij Z-Korea, Australië, Rusland en Turkije.

Inpakken die rollator, Guus, het is tijd.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s