Inactivity, Interactivity

Inactivity, inactiviteit. Interactivity, interactiviteit. Woorden die erg op elkaar lijken. Inactivity en Interactivity zijn van elkaar te onderscheiden door drie tekens: ter. Deze twee termen zijn op deze manier verbonden, maar hebben ook op een andere manier met elkaar te maken. In sommige gevallen betekent het zelfs het tegenovergestelde.

Neem nou eens een sociaal medium zoals Facebook. Door inactiviteit mis je veel updates van je vrienden en de pagina’s die je hebt geliked. Aan de andere kant is Facebook een medium waar interactiviteit centraal staat: er is de mogelijkheid om te reageren, berichten te sturen, ga zo maar door. Als je een poosje inactief bent, mis je ongelooflijk veel. Vrienden kijken je raar aan omdat je iets niet hebt gezien. “Die foto heb je vast wel langs zien komen op Facebook.” Zo niet? Hoor je er dan nog wel bij? Inactiviteit, je merkt het meteen.

Whatsapp. Alleen al door de vele groepschats waarin we actief zijn ontvangen we misschien wel honderden berichtjes per dag. Moet je eens nagaan als je je telefoon eens weg zou leggen voor een paar dagen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat na een vakantie mijn telefoon bijna crashte doordat er zoveel berichtjes binnen kwamen. Inactiviteit, je merkt het meteen.

Op Twitter, hét interactieve medium, merkt vrijwel niemand het als je inactief bent. Je volgers zien per dag honderden of duizenden tweets langskomen, dus doet jouw tweet er nog wel toe? Inactiviteit valt hier niet echt op. Interactiviteit kan hier echter wel erg goed opvallen. De juiste retweet of reactie door een beroemdheid kan er al voor zorgen dat jouw tweet bij honderdduizenden mensen terecht komt. Die honderdduizenden mensen hebben allemaal een mening en hebben misschien wel de neiging om te reageren. Interactief heet dat.

Al deze vormen van inactiviteit of interactiviteit hebben tegenwoordig met je mobiele telefoon te maken. We kunnen, uiteraard, niet meer zonder ‘dat ding’. Dat ding bepaalt of je inactief of interactief bent. Inactief door niet meer je sociale media te checken, niet meer te sms’en, whatsappen, bellen, skypen, etc. Interactief door al deze dingen juist wel te doen. Op die manier heb je de hele wereld in je hand.

Inactivity, interactivity. Ik zie de voordelen maar ook de nadelen van deze tegenover elkaar staande werelden. Aan de ene kant is het geweldig dat we de wereld in onze hand hebben, maar aan de andere kant, zien we de echte wereld om ons heen nog wel? Filmmaker en tekstschrijver Gary Turk heeft hier ook over nagedacht. Uiteindelijk kwam hij met zijn film Look Up. Een erg sterke en korte film met een duidelijke boodschap: “Look up from your phone, shut down that display, live life the real way.

Gary Turk schetst een beeld van de huidige wereld, “a world of confusion“. De film zet je aan het nadenken, je ziet de verschillen, je wordt er bewust van. Ondanks dat ik Communicatiewetenschap studeer waarin het programma vol staat met media, vind ik het oprecht een geweldige film. Gary heeft namelijk gelijk. Natuurlijk kunnen we niet meer zonder onze telefoon, maar we gebruiken dat ding wel extreem veel. “Just talk to one another, and learn to co-exist.” Als je de film nog niet kent, bekijk hem dan hieronder. Het kost slechts vijf minuten van je tijd. Vijf minuten die je misschien wel op een andere interactieve manier zou besteden.

Wees interactief, maar op z’n tijd ook inactief. Durf een grens te stellen, durf nee te zeggen, ook tegen jezelf. Durf de interactiviteit opzij te leggen en geniet van de echte wereld om je heen. “So look up from your phone, shut down that display, take in your surroundings, and make the most of today.”

Advertisements

One comment

  1. chanellodik · October 29, 2014

    Mooi!

    Ik maak zelf bewust een keuze uit welke social media ik allemaal gebruik. What’s the use? Verder ben ik een echte social media wispeltuur, waardoor ik vaak ineens verdwenen ben om te genieten van de echte wereld.

    Iedereen moet voor zichzelf de juiste balans weten te vinden. Niet alles hoeft online.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s