Whatsapp is blauw

Whatsapp heeft iets nieuws: blauwe vinkjes. Bijna iedereen heeft het (natuurlijk) al gezien. Dat blijkt aan de vele tweets en het feit dat #Whatsapp trending topic is op Twitter.

De blauwe vinkjes laten zien dat de ontvanger het bericht heeft gelezen, dit was eerst nog onbekende informatie. Vóór deze update van gisteren waren de vinkjes nog grijs. Verzonden en ontvangen. Nu worden ze dus blauw als de ontvanger het bericht daadwerkelijk heeft gelezen. De reacties op het blauwe Twitter zijn verdeeld: de een vindt het geweldig en een goed idee, maar een ander vindt het onzin en schending van de privacy.

Persoonlijk vind ik het eigenlijk wel een goed idee. Niet zo zeer dat het heel erg veel nut heeft, maar toch kan het handig zijn. Doordat we soms in misschien wel tientallen gesprekken per dag actief zijn, is het voor de personen achter die gesprekken lastig om te zien wanneer het bericht daadwerkelijk is gelezen. Als iemand de hele tijd online is, maar niet reageert, kan dat frustrerend zijn. Door de blauwe vinkjes is dat minder het geval. De blauwe vinkjes verschijnen namelijk pas als iemand daadwerkelijk jouw bericht heeft geopend, dus als iemand daadwerkelijk aandacht voor jou heeft. Of juist niet.

Door die blauwe vinkjes is er de mogelijkheid om letterlijk een blauwtje te lopen op Whatsapp. Het overkomt iedereen wel een dat iemand niet heeft gereageerd terwijl diegene wel online is geweest. Dat is soms pijnlijk en natuurlijk frustrerend, zeker als het vaker gebeurt. Door de blauwe vinkjes wordt het extra pijnlijk, doordat je 100% zeker weet dat diegene jouw bericht heeft gelezen. Smoesjes als “Ik heb het niet gezien..” kunnen de prullenbak in.

Whatsapp wordt eerlijker en doorzichtiger, maar dat was het natuurlijk al. Doordat er te zien is wanneer iemand voor het laatst online was, wordt er verwacht dat je reageert. Deze verwachting is bij iedereen aanwezig, maar staat nergens zwart op wit. Iedereen heeft nog steeds het recht om zelf te reageren wanneer diegene dat wil, maar dat wordt nu misschien wel lastiger.

Door deze extra doorzichtigheid, roept Whatsapp op tot eerlijkheid. Het is niet meer hard te maken dat je een bericht hebt gelezen, maar niet hebt gereageerd. Reageer daarom gewoon! Daarmee doe je iedereen en met name je vrienden en connecties een groot plezier. Je reageert en neemt de tijd voor iemand. Er wordt aandacht aan ons besteed, dat vinden we fijn. Ja, ook jij vindt dat! Reageer daarom, voor jezelf, maar ook voor de ander.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s